Nebojte se uzeného piva!
Festivalový speciál 2014 – PURKMISTR nakuřovaný 14 %
Nakuřovaná piva nepatří do tuzemského konzumního mainstreamu, a nejen tuzemského – marně bychom asi hledali zemi s rozvinutou pivní kulturou, kde by pivo typu Rauchbier produkci či konzumaci kralovalo. Pravdou je, že v zahraničí jsou nakuřovaná piva rozšířenější než u nás; žebříčku vévodí Bavorsko (zejména oblast kolem města Bamberg), ale světově asi nejuznávanějším nakuřovaným pivem je Smoked Porter, který se vaří v Juneau na Aljašce. Přesto – nebo snad právě proto – si tento typ piva zaslouží pozornost, protože může přinést neočekávané chuťové zážitky a skuteční fajnšmekři si mohou vyhrát celé hodiny s jeho párováním, když k němu budou hledat „do party“to správné jídlo (ale není asi žádné překvapení, že to obvykle vyhraje něco… uzeného).
Charakteristickým rysem nakuřovaných piv je jejich větší či menší „uzenost“, která se demonstruje jak v chuti, tak v aromatu. Dociluje se jí tím, že jedním z druhů sladu použitých při výrobě je nakuřovaný (či také kouřový) slad.
V zásadě rozlišujeme nakuřované slady dvojího typu. Jediná česká (přesněji moravská) sladovna, která nakuřovaný slad vyrábí, je v Bruntále, kde se k nakuřování používá hoření rašeliny. Výsledkem je chuť, která konzumentům neodbytně vhání přes chuťové pohárky do mozku vzpomínku na to, jak si posledně dali panáka skotské whisky, která se rašelinou také nakuřuje. Piva, která obsahují slad nakuřovaný rašelinou, se vyznačují výrazně uzenou, chtělo by se říci až „bůčkovou“ chutí a vůní.
Druhý typ nakuřovaných sladů pochází z Německa, z okolí už zmíněného Bamberku. Tamní sladovna Weyermann dodává své slady i českým minipivovarům, a její nakuřovaný slad neboli Rauchmalz najdete právě i v naší letošní festivalové nakuřované „čtrnáctce“. Bamberské slady se na rozdíl od těch bruntálských nenakuřují rašelinou, ale bukovým dřevem, které dodává pivu méně uzené a více kouřové chuti a vůně.
Nechte si tedy chutnat – tahle „tekutá uzenina“ dává tak trochu zapravdu těm, kdo tvrdí, že hlad je převlečená žízeň!
Na závěr stručný rodný list letošního festivalového speciálu:
Jméno: PURKMISTR 14 % nakuřovaný speciál
Rodová příslušnost: Svrchně kvašené pivo
Výrobce Pivovarský dvůr Plzeň, pivovar Purkmistr, Selská náves 2, 326 00 Plzeň-Černice, CZ
Ošetření: Nepasterováno, nefiltrováno
Obsah alkoholu: 6 % obj.
Složení: ječné slady (nakuřovaný, mnichovský, plzeňský, karamelový); žatecké chmele (žatecký poloranný červeňák, premiant, sládek) voda; pivovarské kvasnice
Návod k použití: Vypít; vychutnat; dát si ještě jedno.